Svet-Stranek.cz
Miluji každý nový den, miluji, když ty jsi v něm.
PRO JANIČKU od srdce Míša

pohádky ???:Miluji každý nový den, miluji, když ty jsi v něm.

pohádky ???

Na mýtině plápolal oheň, kolem něj seděly tři ženy.Vypadaly mladě, ale kdo by chvíli poslouchal jejich hovor poznal by, že jsou mnohem straší, než jak se zdá. Starší a moudřejší. Kolem ležel sníh, a mráz štípal do rukou, ale ony jakoby ho necítily. Nebo že by ho opravdu necítily? Jejich chaloupka stála nedaleko, malá, s mechovou střechou, ale venku bylo tak krásně...Najednou prostřední, hnědovláska v žlutých šatech pošitých třpytivýmikapkami rosy zvedla hlavu a spokojeně se usmála. Nad lesem se objevila zlatavá záře a z toho místa k nim mířila sympatická udýchaná postava s vlasy jako uhel. Modrý kabát s kožešinovým lemem vláčela ve sněhu. Došla k ohni a posadila se. Chvíli se vydýchala, potom mrkla na vedlesedící blondýnu.,,Myslím, že je čas." Oslovená vstala, povzdechla, ale znělo to šťastně. Vyšlapanými stopami své předchůdkyně zšla do lesa, až na místo, kde byl sníh v kruhu odmetený. TAm se zastavila, z krku si sundala řetízek s malým klíčkem. Třikrát jím opsala ve vzduchu kolo, sníh se zavýřil a z oblohy sestoupila podobná zlatavá záře jako před chvílí. V dalším okamžiku už nezbyla žádná stopa ani po záři ani po ženě. Zato v jiném světě, uprostře města...krátký záblesk nikdo nespozoroval, vždyť byla noc. A tak nikdo neviděl, jak kolem postavy v zelených šatech roztával sníh. Ani jak ostrý vítr krotl jako beránek. Nebo že mokré silnice schly rychleji než obvykle. A že vzduch byl také teplejší, než předtím. Že ptáci začali zpívat uprostřed noci. Jak se postava objevila, tak zase zmizela. Má ještě příliš práce, není jednoduché zařídit, aby lidé ráno vstali a řekli ,,Jaro přišlo!!!"

___________________________________________________


Pro někoho pouhou banalitou, pro někoho důkazem té pravé lásky...dneska jsem dumal nad tim spojenim dvou slov. Těch co říkáme většinou na vrcholu (dortu) lásky. Je více verzí, překomolení a špatných srůstů. Ale ty dvě ,,nej,,:
..........miluju tě..... Miluji Tě.......

Vydíte rozdíl? Já ano. To první znění mi příjde ledabylé jak z úst puberťáka, ale má své kouzlo a taky svou volnost.
Kdežto v tom druhém vyznání vidím váhu, úctu a především cit. Cit někoho , kdo už ví něco o cestách života . Pro mě tam ten rozdíl je, docela podstatný, i přes to že jsem nikdy nepoužil tu první možnost. Nevím jestli je to působením velkých písmen, jiné koncovky. Ale ty slova mají jinou váhu.
Přesto je krásné slyšet jakoukoliv tuto verzi...
___________________________________________________

Proč nemůže sněžit?

Byla už dávno tma, když jsem kráčel vylidněnou ulicí. Nikde nebyla ani noha, až na ty mé. Zvuk dopadajících kroků na pevnou zem se nesl ozvěnou dál. Jakoby ohlašoval, že ne každý v tuhle dobu leží zachumlaný v peřinách, ale že se najdou i tací, kteří oči zavřené nemají.
Proč jsem musel zrovna já vstávat uprostřed noci a spěšně se oblékat jen kvůli tomu, abych mohl jít vstříc své starší sestřičce. Proč vůbec chodila toho večera ven? To byla samozřejmě jen řečnická otázka, protože já moc dobře věděl, co nebo spíše kdo ji k tomu přiměl. Její mizerný přítel, který by si zasloužil za to, jak se k mé sestře chová, menší úpravu fasády.
V jednu chvíli jsem o tom dokonce i přemýšlel, ale nikdy jsem nedostal dostatečný impuls k tomu, abych s ním ztrácel čas a abych si zbytečně ničil klouby na rukou. Alespoň do tohohle večera. Když jsem celý rozespalý zvedl telefon a ozvala se má sestra, která zjevně plakala, vařila se ve mně krev. Sevřel jsem pěst, až se mi nehty zaryly do kůže, když jsem slyšel, co ji ten pitomec provedl. A když po mě chtěla, abych pro ni přišel k nádraží, tak jsem souhlasil. Co jsem taky jiného měl dělat?
Měl jsem ji tam nechat? Ne, to by nešlo. S rozhodnutími, které sestra udělala sice nesouhlasím, ale to neznamená, že se na ni vykašlu, když mě nejvíc potřebuje.
Ten zvuk. To škrábání. Rozskočí se mi z toho hlava.
Takže jsem nakonec skončil tím, že jsem si to namířil přímo přes půlku města k vlakovému nádraží. Navíc v té zimě. To bylo taky jediné, podle čeho se dalo poznat, že jsou Vánoce. Den před štědrým večerem byla jenom neúnosná kosa, ale sníh žádný. Pomalu jsem si na to začal zvykat, když jsem několik posledních let nezažil skutečné bílé vánoce.
Co je s tím počasím sakra špatně? To nemůže spadnou alespoň pár chladivých sněhových vloček? Ani kapánek? Ne, nejspíš prostě nemůže. Musí si to schovat až po vánocích, tedy v době, kdy už to nemá tu správnou symboliku.
Zrovna kolem projelo auto. Jediné, co jsem toho večera viděl v pohybu. Každý normální člověk totiž spal. Až na mě.
Z toho škrábavého zvuku mě začíná bolet hlava. Přestaň! Přestaň!
Přidal jsem do kroku, protože vlak s mou sestrou měl za půl hodiny přijet a já ji nechtěl nechat na nádraží samotnou. Navíc v takovém stavu. Ale já jí vymlouval, aby chodila na tu oslavu. Beztak tam nikoho neznala a kamarádi jejího přítele jsou stejní potomci, jako on sám. Jenomže vymluvit si to nenechala. Postavila si hlavu jako vždycky a jako vždycky to dopadlo špatně. Člověk by si říkal, že má víc rozumu než já, když je o pár let starší.Ale to by se šeredně spletl.
Po pár dalších minutách jsem konečně mohl provolávat slávu. Nádraží už totiž bylo na dohled. Stačilo jen přejít přes silnici a pak urazit jen pár dalších metrů.
Pohlédl jsem na temné nebe a modlil se, aby konečně začal padat sníh. Bez něj si totiž vánoce v tom pravém slova smyslu neumím představit. Možná jsem jako malé d……………………………………
To škrábání se stupňuje, jako by se to rozhodlo proškrábat si cestu ven z mé hlavy. Ale počkat, to přeci vůbec není škrábání….
Zprvu jsem necítil nic. Pak mne zasáhla vlna bolesti a bezmoci zároveň. Z úst mi vytekla krev. Tak teplá a tmavá. Nemohl jsem se pořádně nadechnout. Jen tak jsem ležel s doširoka otevřenýma očima a zíral na nebe.

Do toho obrazu mi vlezl nějaký muž. „Jsi v pořádku, chlapče? Slyšíš mě?“ říkal mi.

Odpověděl jsem mu, že mi nic není, ale odněkud se ozvalo jen bezmocné zachrčení. Chtěl jsem se podívat, odkud to jde, ale nemohl jsem pohnout hlavou. Stále jsem jen zíral nahoru. Muž mi zmizel z očí, ale slyšel jsem, že tam stále je. S někým mluvil, naléhavým tónem.
Ten zvuk se pořád zesiluje. Škráby, škráby, škráb. Ne, už jsem říkal, že to není škrábání. Je to spíš, jako nějaké bubnování. Bum bum. Bum bum. Stále se to zrychluje.
Zničehonic jsem na obličeji ucítil něco chladného a studivého. A za chvíli znovu a znovu a znovu. Z nebe se začaly snášet sněhové vločky. Konečně sněží. Budou ty správné bílé vánoce.
A zvuk ustal stejně rychle, jako se objevil.
_________________________________________________

"Krátká pohádka?"
Když se ráno probouzím, přemýšlím, zda zavoláš. Sednu si na postel, držím telefon v ruce a čekám. Nic. Venku slunce už zapadá a já stále čekám. Uléhám do postele a myslím stále jen na Tebe. Říkám si: určitě zavolá zítra. Jdu spát. Velké slzičky stékájí mi po tváři a říkájí mi: Asi zapomněla, asi nemilovala tak jak slibovala...... "konec  pohádky"

_______________________________________________

Dám si kávu, najdu si čas... o čem ti píši sám nemám tucha... vždy jen od srdce a zlásky.... už vím co jsem chtěl, už nalezl jsem svá slova, nu třeba......
Ochota změnit se kvůli svého protějšku,dělat věci,které nám připadají šílené,chovat se tak,jak se ani neznáte,,změna návyků,přátel i milých míst,změna názorů,vnímání pocitů druhého,předávání radosti a štěstí navzájem,vzájemná tolerance,úcta a respekt,kompromis a vzájemná oddanost,střídavé podřízení z obou stran,
a tak dále..no to pro mě znamená láská.... moc tě miluji Janičko....
vím že taková slova nikdy nenajdu, které by vyjádřili jak moc tě miluji, přesto se budu každým dnem tato slava nalézti.....
__________________________
CO Z TOHO VYLEZE NEVÍM

Fouká tichý, ale velmi studený větřík, hrající si s každou každičkou kytičkou, která pomalu dopadá k ledové zemi. Všude panuje jen ticho,nikde... nic... Jen u okna sedí malinká dívenka, má pootevřenou pusinku a vnímá každý pohyb padajících vloček. Věří ještě dětským snům,kouká nevěřícně na ten svět za oknem, raději by byla tou vločkou! Kouká stále pečlivěji a vnímá, jak moc je vše rozdílné, jak svět v šeru vypadá úplně jinak, přemýšlí,jak moc se asi mýlila, když spokojeně žíla svůj život... Nejraději by se rozletěla k zemi jako ty vločky. Nemusela by bojovat ten bolestivý boj, který ona nemůže vyhrát. V očích se jí vytratí jiskřičky naděje, zavře oči, opře hlavu o ledové, dost šmouhaté, sklo, a usne. Za chvíli se vzbudí, něco jí lechtá v ruce, že by nějaký brouk, motýl, nebo jen hloupý pocit? Ne... zvedla ruku blíže k obličeji a rozevřela dlaň a v ní? Cosi malého s křídly.... Andílek, malý, schoulený, schovává se jí v dlani, bojí se...Čeho?? Bojí se nejspíš vykouknout na svět,zčernal....nejspíš ze zloby, která si všude kolem malé holčičky poletuje, bez starostí a se škodolibým úsměvem od ucha k uchu... Skoro každý človíček, zvířátko nabírá tu zlobu velkými doušky každý den jako by šlo třeba jen o šálek kávy, ale ne, tohle je zloba, nepochopení, špatná komunikace a vše podobné, co malou holčičku ušlapává. Andílek se třese... skládá se z upřímnosti,která se schovává v očích zvířátek, holčičky pejsek je důkazem! Vždy mu mohla věřit. Ale dokáže jí to pomoc? Nedokáže, může jen s bolestní příjímat, jako přijímá malá holčička. A tak tu jen ona a malý andílek v ruce. Zavře dlaň a rozhodne se, že už... už tu dlaň nikdy neotevře! Nepustí k andílkovu tu dámu v černém, nechce...bude ho chránit... Holčička se vzbudí, odlepí se ze skla, v dlani už andílek není, je tu zas sama... a dále kouká jen do toho světa, ze tmy svého pokojíku, kde má jen své tmavé jistoty...rozhodne se pootočit kličkou u okna....rozevře obě strany okna a vdechuje studený vzduch....vítr si pohrává s tmavými vlasy a vločky stále jen pomalu dopadají na zem...

vesmír a náš život
Bylo nebylo, dávno tomu. Je to už miliardy let, co vznikl náš vesmír. Někdo říká, že na počátku bylo slovo, někdo, že celá slabika. Já říkám, že na počátku bylo nic. A pak, po tom, co jsme označili za velký třesk byl prach. Spoustu prachu, který se rozletěl do nepředstavitelných dálek. Dálek, že je nedokážeme změřit. Tak dalekých, že nám nestačí naše bezmezná lidská představivost. A ten prach poháněn velkou silou uvolněnou při zrodu vesmíru a patrně také osamělostí jednotlivých zrnek se pojednou začal shlukovat a tvořit první hvězdy. Tyto první hvězdy tedy začaly osvětlovat nový svět a odhalovat temná zákoutí vesmíru. Hvězdy se ale po čase začaly cítit velmi osamělé a studené, ač byly plné žhavé hmoty, protože neměly komu svítit. A hvězdy přece svíti, ale pouze pro někoho, ne sami od sebe. A tak, když umírali ty první hvězdy, vyvrhly ze svého nitra horký prach, svůj život. Z toho prachu se poté staly planety. Hvězdy už tedy nebyly zcela samy. Po dlouhou dobu se rodily a umíraly, jenže někdy, se některá už znova nenarodila. A prach, který vyvrhly začal putovat vesmírem. Ten prach se pojednou usídlil na planetách, které mezitím spolu s hvězdami vytvořily společenství. Mohutně vydechl svá zrnka a oživil je tak. Z těch zrnek jsme se za miliony let staly my. V každém z nás je pár, malých kousků hvězd, které putovaly šírým vesmírem. Lidé si říkají anthropos, ten co obrací zrak ke hvězdám. Nahoru na hvězdy se díváme od pradávna tak, jako bychom vždy tušili odkud pocházíme. A hvězdy se dívají zase na nás, aby se necítily tak osamělé v celém tom chladném a bezmezném vesmíru. Hvězdám trvá tisíce lidských životů než dojdou cíle své pouti, naposled zazáří a vydechnou. Nám jen jeden. Ten náš. A až přijde to, co čeká úplně na vše. Zazáříme a naposledy vydechneme hvězdný prach, aby se z něj zase staly hvězdy, kousky nás.